Zorgverzekering vanaf 2018 flink duurder

Dat je zorgverzekering de komende jaren duurder wordt zal weinig mensen verrassen. Maar hoeveel duurder, is de vraag. Nu heeft het CPB onlangs onderzoek gedaan naar de zorgkosten voor de komende jaren aan de hand van de plannen van het regeerakkoord van Rutte III. De conclusie is dat we zo’n €300 meer gaan betalen over de komende vier jaar. Het gelijk houden van het eigen risico op €385 lijkt hiermee een sigaar uit eigen doos en het belang van zorgverzekering vergelijken voor je eigen portemonnee wordt belangrijker.

Bevriezen eigen risico heeft een keerzijde

De voorwaarde dat het eigen risico tot 2021 ‘bevroren’ wordt lijkt een keerzijde te hebben. Informateur Zalm kondigde in september aan dat het eigen risico niet naar €400 per maand zou stijgen, maar gelijk zal blijven op €385 per jaar.

Hierop werd blij verrast gereageerd, maar van die opsteker is weinig meer over nu bekend is gemaakt door het CPB hoeveel de zorgpremies ongeveer zullen stijgen om het gelijk houden van het eigen risico te bekostigen. De regeringspartijen VDD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden al wel gewaarschuwd voor een premiestijging omwille van het bevriezen van het eigen risico.

Zorgpremie stijgt de komende jaren

De Rijksbegroting liet al zien dat de zorgverzekering 2018 gemiddeld €6 per maand duurder gaat uitvallen per verzekerde. De jaren daarop, tot en met 2021, zal de premie stijging oplopen tot ruim €310. Reken je dat om naar zorgkosten per maand, dan stijgt de premie vanaf 2018 t/m 2021 van zo’n €107 naar €134 per maand, een niet te miskennen stijging van je zorgpremie.

Gemiddeld betalen we nu €1290 zorgpremie per jaar. Straks, in 2021 is dat ruim €1600 volgens de berekeningen van het CPB. Een forse stijging waar veel verzekerden niet blij mee zijn. Het is namelijk nog maar de vraag wat we ervan terug ziet in het zorgpakket. Wordt de basis zorg bijvoorbeeld uitgebreid?

Meer zorgtoeslag in 2018 voor minima

Minimum inkomens worden ieder jaar gecompenseerd door de zorgtoeslag. Dit zal komend jaar niet anders zijn en daarom stijgt de zorgtoeslag wederom. Gemiddeld kunnen minima rekenen op €10 extra zorgtoeslag per maand. De middeninkomens en hogere inkomens zullen de klap van de premie stijging zelf moeten opvangen.

Verdien je te veel om zorgtoeslag te ontvangen? Dan raden we je zeker aan om zorgverzekeringen te vergelijken via onze zorgvergelijker om te zien bij welke zorgverzekeraar je het voordeligst uit bent.

Zorgverzekering 2018 vergelijken

Uiterlijk 12 november zullen alle zorgverzekeraars hun premies voor 2018 bekend moeten maken en zullen we exact weten wat we kwijt zijn aan zorgkosten komend jaar.

Tot op heden heeft alleen DSW haar premie voor 2018 bekend gemaakt. Een slimme zet, want met de premie van DSW die lager uitvalt voor komend jaar dan dit jaar, geeft de verzekeraar een signaal af naar de andere verzekeraars om met scherpe prijzen te komen.

De verwachting is dat andere zorgverzekeraars echt zullen wachten tot het laatste moment met het bekend maken van hun premies voor 2018, om net wat goedkoper te kunnen zijn dan hun concurrent. Zo is het heel waarschijnlijk dat in de loop van aanstaande zondag tot net voor middernacht de laatste premies bekend gemaakt zullen worden.

Je krijgt langer de tijd om zorgpremies te vergelijken

Dat de premies uiterlijk op 12 november bekend moeten zijn, betekent dat je een week langer de tijd hebt om over te stappen van zorgverzekering in vergelijking met afgelopen jaren. We raden je aan daar gebruik van te maken.

Vanaf maandag 13 november kun je met een volledig overzicht je Zorgverzekering 2018 vergelijken op onze website. Hiervoor heb je tot en met 31 december de tijd.